Филмът „Роберто Асаджоли – Ученият на Духа“

 
 
Преди броени дни на бял свят се появи дългоочакваният документално-поетичен филм за Роберто Асаджоли, посветен на живота и творчеството на най-именития италиански психолог, лекар и психотерапевт – баща на Психосинтеза!
Чрез Психосинтезата Асаджоли създава духовен мост между психологията и философската мъдрост, насочвайки фокусът на психологичното познание към духовната сърцевина на човешкото същество, където всеки един от нас е творец на своя собствен живот.

Филмът „Роберто Асаджоли – Ученият на Духа“ е създаден по сценарий и режисура от Мария Ерика Пачилео и Фернандо Марагини.
Филмът "Роберто Асаджоли - Ученият на Духа"
Мария Ерика Пачилео и Фернандо Марагини

За филма и историята около създаването му разговаряме със създателите му:

– Разкажете повече как възникна идеята да направите филм за Роберто Асаджоли?

– Преди 20 години ние опознахме Психосинтезата от гледната точка на „клиенти”. Преди всичко ние разбрахме какви са благоприятните ефекти, защото първо ги изпитахме върху себе си. Днес желанието ни е идеите на Асаджоли да могат да достигнат до хората, стремящи се към самоусъвършенстване. Годината 2016-та бе подходящото време да заснемем документален филм, показващ висшите духовни ценности на един човек, роден през 1888. Времената, в които живеем са много динамични и тежки, поради което е важно да разполагаме с модели, на които да подражаваме, и с учители, в които да се вслушваме.

Започнахме снимки на 23 август 2015 – годишнината от смъртта на Асаджоли. Започнахме от самия край! Беше много емоционално за нас да застанем пред дома му в Каполона в близост до Арецо (Тоскана). Проектът беше продължителен и ни отне близо една година. Пътувахме из цяла Италия, за да се срещнем с учениците на Асаджоли (Венеция, Флоренция, Рим, Таормина и т.н.), но също така посетихме и Женева, където се срещнахме с Изабел Кунг, която е била ученичка на Юнг. Тя ни подари един непубликуван преди това 8-милиметров клип на Асаджоли и съпругата му, който бил съхраняван в колежа Блу Леман (Женева).

Нашият филм съдържа исторически сведения за живота на Асаджоли, поетични моменти, както гледната ни точка и интервютата, които взехме. Композитор на музиката е Андреа Чименти, с когото работихме съвместно, за да създадем правилната атмосфера. Ние също така отидохме и до Боливия (Южна Америка), за да демонстрираме приложението на психосинтеза при различни култури. Надяваме се делото ни да бъде видяно от много хора.

– Кои са идеалите, които ви вдъхновяват да се занимавате с кино?

– В интервюто ни с д-р Ренцо Джиакомини от Венеция той ни сподели: „Асаджоли е виждал много напред в бъдещето”. Това е неговата значимост. Асаджоли е бил истински предвестник. Днес мислите му са съвременни и настоящи, но най-големият му принос е идеята му за „волята” – осъзнаването, че волята е конструктивна. Посредством волята ние можем да изградим своето бъдеще. Друг много важен момент е ролята на духовността. Ние живеем в един „материален свят”. Копнеем за пари, копнеем за власт, но много хора, са въпреки тях щастливи. Всъщност ние можем да открием щастието, когато се свържем с нашия Трансперсонален Аз: нашата истинска същност.

– Споделете нещо малко известно за Роберто Асаджоли, което би ни помогнало да разберем него и неговото творчество.

– Роберто Асаджоли умира на 86-годишна възраст, но не спира да се учи до последния си дъх. Той обичал да медитира на открито на лунна светлина, независимо от сезона. Домашният му асистент казвал: „Прибирайте се вътре! Много е студено навън”. Асаджоли всъщност умира от бронхопневмония.
Личността му може да бъде описана по следния начин: светъл човек с голяма обич към човечеството, тъй като медитациите му са били свързани с благоденствието на цялото човечество. Последната му дума преди да умре била: „Иларио!” – синът му. Иларио починал няколко години по-рано от туберкулоза.

– Пожелайте нещо на зрителите.

Пожелаваме им да разберат значимостта на Асаджоли, но най-вече да имат любознателността да изследват неговия живот и творчество!

 

Leave your comment